15.jpg
    ru  
 
   
   
     
 

Το προφίλ μας

Το προφίλ μας

Πρόγραμμα για την προώθηση της κοινωνικής κινητοποίησης μεταναστων και πολιτογραφημένων Γερμανών μέσω εθελοντικής εργασίας (gEMiDe)

 Συντονισμός: Hülya Feise

Η πρωτεύουσα της Κάτω Σαξωνίας, το Ανόβερο, εχει περίπου 510.000 κατοίκους. Πάνω από 75.000 από αυτούς έχουν αλλοδαπή υπηκοότητα. Στο Ανόβερο ζουν άνθρωποι από 162 χώρες. Ντόπιοι και μετανάστες σέβονται ο ένας τον άλλον, όμως οι επαφές τους περιορίζονται κυρίως σε μουσικές και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Οι εκπρόσωποι των διαφόρων συλλόγων μεταναστών ειναι καλα οργανωμένοι, πράγμα φανερό για τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές ομάδες. Όμως η καθημερινή επικοινωνία ντόπιων και μεταναστών περιορίζεται συνήθως στον επαγγελματικό χώρο. Στην ιδιωτική ζωή, οι επαφές είναι ελάχιστες.

Η Hülya Feise ξεκίνησε το πρόγραμμα gEMiDe το 1999 με υποστήριξη του «Τμήματος διαπολιτισμικών ζητημάτων» του Δήμου Ανοβέρου, με σκοπό να προωθήσει τη συμμετοχή των μεταναστών στα κοινά, και κατά συνέπεια την κοινωνική τους ένταξη.

Το πρόγραμμα gEMiDe αποτελεί κόμβο επαφής ανάμεσα σε μετανάστες που επιθυμούν να προσφέρουν εθελοντική εργασία και σε ντόπιους που χρειάζονται αρωγή, υποφέρουν από κοινωνική απομόνωση ή απλά ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν. Μερικοί συνεργάτες του προγράμματος συνειδητοποίησαν στα πλάισια της εθελοντικής τους δραστηριότητας για πρώτη φορά οτι πολλά γερμανικά νοικοκυριά δεν διαφέρουν και πολύ από τα δικά τους. Χαίρονται, γιατί για πρώτη φορά οι ντόπιοι δεν τους αντιμετωπίζουν ως «αλλοδαπούς», αλλά ως ανθρώπους που είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν.

«Από τότε που βρίσκομαι στη Γερμανία, με αντιμετώπιζαν μόνο ως Τουρκάλα, με ρωτούσαν για την πατρίδα μου. Από τότε που εργάζομαι ως εθελόντρια δασκαλα, μου κάνουν άλλες ερωτήσεις που αφορούν το άτομό μου και την  εργασία μου. Πώς είναι να δουλεύεις με αναλφάβητους; Ή ακόμα: Πώς και αφηγέισαι τόσο ωραία παραμύθια;» (Naciye K., εθελόντρια συνεργάτης του gEMiDe.)

Κύριος στόχος του προγράμματος gEMiDe είναι η προώθηση της αμοιβαίας βούλησης για κοινωνική ενσωμάτωση και της αμοιβαίας αποδοχής Γερμανών και μεταναστών. Η εθελοντική εργασία των συνεργατών έχει διπλό θετικό αποτέλεσμα: Είναι κοινωνικά χρήσιμοι, και έρχονται οι ίδιοι σε επαφή με την κοινωνία στην οποία ζουν. Επικοινωνούν πλέον με Γερμανούς και γερμανικές οικογένειες στο ίδιο επίπεδο, ως ίσοι.

Ένας δέυτερος στόχος είναι να ενισχυθεί το δυναμικό αυτοβοήθειας των ίδιων των μεταναστών, η δεξιότητά τους να λύνουν κοινωνικά προβλήματα και η διατήρηση ή ανάπτυξη των κοινωνικών τους επαφών. Οι συνεργάτες υποστηρίζονται και ενθαρρύνονται να συνεχίσουν την ζωή τους στο νέο περιβάλλον.

«Είμαι 13 χρόνων και πηγαίνω στήν 7η ταξη. Όταν οι μητέρες πηγαίνουν σε συνάντηση γονέων, συχνά προσέχω εγώ τα παιδιά τους. Μου αρέσει να είμαι με τα παιδία, γιατι και σ΄αυτά αρέσει η παρέα μου. Όταν ήμουν στην 5η τάξη αναγκάστηκα να αλλάξω σχολείο γιατί οι βαθμοί μου δεν ήταν καλοί. Ήταν μια δύσκολη περίοδος για μένα γιατί αντιμετώπιζα προβλήματα με το σχολείο. Ένιωθα ότι οι άλλοι δεν με αποδέχονταν. Με περίπαιζαν επειδή δε φορούσα σινιέ ρούχα. Τώρα είμαι η καλύτερη της τάξης μου. Ένα πράγμα κατάλαβα: Μάθε να είσαι ο εαυτός σου, να είσαι καλή και ξύπνια». (Ayşegül T., εθελόντρια gEMiDe).

Το πρόγραμμα gEMiDe απασχολέι προς το παρόν 97 συνεργάτες. Οι περισσότεροι κατάγονται από τη Μέση Ανατολή, κυρίως την Τουρκία και τις γειτονικές χώρες (Ιράν, Ιράκ, Γεωργία κ.α.). Απο το 2003, το Λαϊκό Πανεπιστήμιο του Ανοβέρου διεξάγει μαθήματα γερμανικής γλώσσας προσαρμοσμένα στις ανάγκες των εθελοντών.

Οικογένειες, ανάπηροι και κοινωνικά απομονωμένα άτομα επωφελούνται από την εθελοντική εργασία των μεταναστών. Το προγραμμα gEMiDe οργανώθηκε με εθελοντική πρωτοβουλία της Hülya Feise απο τον Ιανουαριο του 2000 μεχρι τον Ιουνιο του 2001. Απο τον Ιουλιο μεχρι τον Δεκεμβριο του 2001, η συντονίστρια αμοιβόταν σε περιστασιακή βάση. Από τις αρχές του 2002 κατέχει θέση μερικής εργασίας με χρηματοδότηση του Δήμου Ανοβέρου. Χορηγός του προγράμματος είναι η Ένωση Τούρκων  Επιχειρηματιών Ευρώπης (BΤEU e.V.)


LOGO.jpg

 

Hülya Feise,  gEMiDe

 Tηλ. 0049 (0) 511 2 13 53 63

 huelyafeise@hotmail.com

info@gemide.org

 
     
 
 
designed by Reklame-Haus.de Stadt Hannover